Proiectul educativ „Dor de Eminescu- activitate cultural-artistică”

În data de 15.01.2024  s-a desfășurat Proiectul educativ „Dor de Eminescu- activitate cultural-artistică” (recitare de poezie, prezentare de materiale despre viața și opera poetului). Coordonatori: director prof. Cureleac Vasile, prof. Roatiș Cristina și prof. Dunca Valerica -elevii claselor a IX-a A  și B, a X-a B, a XI-a A și B (desene de Roman Dimitria).

Anunț concurs pentru catedra de limba și literatura ucraineană 2023-2024

Liceul Pedagogic ”Taras Șevcenko” Sighetu Marmației organizează concurs la nivelul unității școlare pentru catedra de limba și literatura ucraineană.

Dosarele candidaților se depun la secretariatul unității școlare până vineri 20.10.2023, ora 13:00.

Magia sărbătorilor de iarnă. Poveste de Crăciun

 1. Titlul activităţii:  „Magia sărbătorilor de iarnă. Poveste de Crăciun”
 2. Coordonatorul/Coordonatorii activităţii:        prof. Codrea Emilia; prof. Malearciuc Oksana
 3. Data desfăşurării:        15.12.2022
 4. Durata activităţii:        3 ore
 5. Locul de desfasurare: Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko”, Sighetu-Marmației
 6. Grupul ţintă:               elevii Liceului Pedagogic  „Taras Șevcenko”, profesori  
 7. Parteneri implicaţi:
 8.  Scopul activității :

Instructiv:   – formarea deprinderilor de a recunoaște tipurile de cusături;  

– dobândirea cunoștințelor despre profesia de cusătoreasă;

– dobândirea abilităților de a lucra cu imagini mărite sau micșorate ale modelelor de brodat.

Educațional:       – educarea interesului pentru lucrul manual și a unei atitudini respectuoase față de munca altor persoane.

De dezvoltare: dezvoltarea intereselor cognitive cu privire la dobândirea experienței de utilizare a tehnologiei digitale în arta cusutului/ broderiei;

dezvoltarea simțului măsurătorii ochiometrice.

 • Obiectivele activitatii:
 • Perfecționarea diferitelor tehnici de brodare;
 • Dezvoltarea creativității și a imaginației;
 • Dezvoltarea simțului estetic;
 • Perfecționarea deprinderilor dobândite;
 • Rezolvarea problemelor în grup prin luarea unei hotărâri comune;
 • Exprimarea propriilor puncte de vedere sau idei, accentuând dreptul la propria opinie sau a poziției într-un colectiv;
 • Educarea sentimentului de demnitate, a satisfacției de a munci;
 • Formarea unei atitudini respectuoase față de tradițiile populare.
 • Resurse:     a. umane: elevi și profesori, reprezentanți ai comunității ucrainene

b.materiale: laptop, tabla smarth, creioane colorate, liniare, radiere, etamină, ață broderie, ace.

 1. Descrierea activitatii:  coordonatorii proiectului au prezentat activiitățile proiectului, care s-au desfășurat pe ateliere:

Atelier broderie: „Împodobim pomul de Crăciun în stil tradițional”: Elevii participanți au realizat sub îndrumarea profesorilor coordonatori globuri pentru pomul de Crăciun cu ajutorul tehnicilor de broderie. Având schemele printate în față, aceștia au brodat diferite modele tradiționale pe mici bucăți de etamină, care au fost cusute apoi pe margini, umplute cu vatelină, li s-au aplicat agățători pentru a putea fi agățate pe ramuri.

Atelier gastronomie: „Gata-i masa de Ajun!” (prezentare de preparate tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă, Ajunului Crăciunului): Elevii au prezentat preparatele tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă pe care le-au pregătit acasă, descriind tehnicile de preparare, ingredientele folosite și rețetele preparatelor. Toate preparatele prezentate fac parte din meniul cinei festive de Ajun, care sunt exclusiv de post (sarmale, gogoși, cozonaci, colțunași, compot din fructe uscate, pește, ciuperci, etc.)

Atelier arte: „Globuri pictate și aranjamente specifice sărbătorilor de iarnă”: Elevii au pictat globuri pentru pomul de Crăciun și au realizat diferite aranjamente specifice sărbătorilor de iarnă.

 1. Rezultate obtinute: Proiectul a urmărit modul în care elevii Liceului Pedagogic „Taras Șevcenko” cunosc tradiţiile populare specific sărbătorilor de iarnă, apreciază folclorul autentic, îşi dezvoltă creativitatea şi sensibilitatea. Activităţile au fost urmate de realizarea unor expoziţii tematice, de alcătuirea unor albume cu imagini din cadrul activităţilor.
 2. Modalităţi de evaluare a activităţii:

Expoziție de obiecte confecționate în cadrul atelierelor, fotografii.

ROSE ”Bacalaureat – temelia unei cariere de succes”

Bacalaureat – temelia unei cariere de succes. Întâlnire între generații la Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko”

Diversitatea activităților din proiectul ROSE se datorează inclusiv creativității unităților de învățământ, motiv pentru care astăzi avem în prim plan Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” din Sighetu Marmației, liceu ucrainean.

Ce ne-a atras atenția la acest liceu a fost una dintre întâlnirile organizate în cadrul subproiectului Bacalaureat – temelia unei cariere de succes, întâlnire ce a adus față în față actuali elevi și absolvenți ai liceului. Astfel de întâlniri între generații au impact nu doar asupra actualelor generații, care află astfel despre viața de după absolvirea liceului, dar și asupra celor care au oportunitatea de a inspira prin propriul exemplu.
Sub coordonarea profesorului Pițura Casian, nouă absolvenți* ai liceului au împărtășit din experiența lor:

• Ene Casian a absolvit profilul real, specializarea matematică-informatică, promoția 2010. A absolvit Facultatea de Informatică din cadrul Universității de Nord Baia Mare, lucrează în prezent ca administrator de rețea la Școala Gimnazială George Coșbuc Sighetu Marmației.

• Grijac Rebeca a absolvit profilul vocațional, specializarea învățători-educatori, promoția 2006. A lucrat 2 ani după absolvire ca educatoare suplinitoare, după care s-a titularizat. A absolvit și cursurile Facultății de Științe ale Educației din cadrul UBB și cursurile masterale din cadrul aceleiași facultăți. În prezent este educatoare titulară la grupa mixtă-ucraineană din cadrul Grădiniței cu program prelungit nr. 8 Sighetu Marmației.

• Kraucsuk Mihaela a absolvit profilul uman, specializarea filologie, promoția 2004. A urmat cursurile Facultății de Limbi și Literaturi străine din cadrul Universității București, specializarea lb. ucraineană-lb. engleză. Se simte onorată din dubla ipostază de absolvent și profesor, în prezent fiind profesor titular pe o catedră de lb. engleză și lb. ucraineană de la Liceul Pedagogic ”Taras Șevcenko”.

• Iurcuț Nicolae a absolvit profilul real, specializarea matematică-fizică. Este profesor de muzică, specializarea vioară la Școala de Arte Sighetu Marmației.

• Matiuc Iasmina a absolvit profilul real, specializarea matematică-fizică, promoția 2001. A urmat cursurile Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, în cadrul Universității Oradea. În prezent este farmacist manager la Farmacia Sensiblu din Sighetu Marmației.

• Șofineț Mihai a absolvit profilul real, specializarea matematică-fizică, promoția 2001. În anul absolvirii a fost declarat admis la Academia de Poliție, în anul 2006 a facut parte din Detașamentul Operațiuni Speciale Baia Mare, iar din anul 2017 este Comandantul Detașamentului de Jandarmi Sighetu Marmației.

• Dobra Mirela face parte din promoția 2001. În prezent este profesor titular pe o catedră de limba și literatura română la Școala Gimnazială Rona de Sus.

• Dobra Ivan a urmat cursurile Academiei de Poliție.

• Mesaroș Marius.

*Informațiile despre absolvenți au fost preluate de aici.

În articolul de față am avut plăcerea de a discuta cu 2 foste eleve ale liceului „Taras Sevcenko”, care la momentul activității erau eleve în clasa a XII-a: Boiciuc Mariana Anca și Bodnaruc Svetlana.
Boiciuc Mariana Anca este acum studentă la Facultatea de Științe, profil Ingineria produselor alimentare/ Controlul si Expertiza produselor alimentare la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, iar Bodnaruc Svetlana este în prezent în concediu de maternitate, după liceu ea fiind însoțitor de zbor.

Activitățile ROSE au însemnat pentru ele, în primul rând, activități remediale. „Am participat la ore pentru pregătirea la limba și literatura română și la matematică, ore care au avut loc cu aceiași profesori de la clasă. Ceilalți colegi au putut să aleagă și geografia. A fost benefic pentru noi, iar faptul că activitățile au fost gratuite a fost de real ajutor atât pentru mine, cât și pentru colegii mei. Am simțit un efort extra din partea profesorilor, efort pe care l-am apreciat.”, ne spune Svetlana. Anca adaugă că „Prin astfel de proiecte, ne putem înțelege mai bine.” Ambele foste eleve și-au arătat recunoștința față de profesorii implicați în ROSE și au subliniat importanța de a susține ore suplimentare cu profesorii de la clasa, în loc de alți profesori.

Punctual, activitatea menționată la începutul articolului, cu foștii absolvenți, a fost cu siguranță de impact pentru ambele eleve. Diversitatea meseriilor prezente la absolvenți a fost o componentă importantă, întrucât a prezentat o perspectivă largă a ceea ce înseamnă viitorul și ce le poate rezerva acesta. Tocmai dinamismul activității a contribuit la intenția elevilor de a participa la această acțiune și a dus chiar la alegerea unora dintre ei de a continua studiile cu o facultate.
Am auzit cât de frumoși sunt anii studenției, cât de bine este să ai un loc de muncă și să nu depinzi de nimeni din punct de vedere financiar, ceee ce m-a făcut și pe mine să îmi doresc să urmez o facultate.” – ne povestește Anca. Pentru Svetlana, de exemplu, a rămas de impact povestea unor muzicieni care „aveau libertatea de a cunoaște multă lume, de a călători, de a cunoaște culturi diverse. Asta m-a inspirat cel mai mult. Ei au făcut asta prin muzică, eu am ales să fac asta prin zbor. După liceu, am devenit însoțitor de zbor. Momentan am oprit această activitate, pentru că sunt în concediu de maternitate.”
Întrebate ce sfaturi au pentru elevii care urmează să susțină examenul de Bacalaureat, ambele eleve au fost de acord că pe primul loc e munca depusă de tineri. Fără ea, nu apar rezultate. Mai mult decât atât, îi încurajează „Să fie ei înșiși chiar și la aceste examene. Când ai emoții, nu mai ești tu pentru că ești prea stresat. Nu vă desconsiderați în acele momente, dar nici înainte. E important să vă spuneți mereu că puteți face asta.”

Pe lângă activitățile desfășurate prin intermediul proiectului ROSE, Liceul Pedagogic „Taras Sevcenko” este implicat în multe alte activități educaționale. Datorită profilului pe care îl are, acela de a oferi oportunitatea elevilor de a studia limba ucraineană, a fost de un real ajutor nu doar în viața de zi cu zi (atât Anca, cât și Svetlana au folosit limba ucraineană la locurile de muncă), dar și în contextul situației geopolitice actuale din Ucraina. Cele două foste eleve ne-au povestit cum elevii au făcut voluntariat la graniță și au venit în sprijinul unui număr mare de refugiați.

Mulțumim mentorului Bălici Claudia pentru că a facilitat discuțiile cu liceul Pedagogic „Taras Șevcenko”.

ROSE – Bacalaureat-temelia unei cariere de succes

Ziua internațională a limbii materne, 21 februarie 2022

Luni, 21 februarie 2022, la Liceul Pedagogic „Taras Șevcenko” au avut loc o serie de manifestări dedicate sărbătorii Zilei Internaționale a limbii materne. În cadrul Proiectului educațional „Omagiu limbii materne”, inițiat de Catedra de limba și literatura ucraineană (coordonator: prof. Emilia Codrea), s-a desfășurat o serie de activități extracurriculare cu elеvii claselor a IX-a „A” și „B”, a X-a „A” și a XII-a „A”. D-na prof. Emilia Codrea le-a prezentat elevilor un scurt istoric al sărbătoririi acestei zile, s-au prezentat PPS-uri despre istoria, cultura și tradițiile minorităților naționale din județul Maramureș (ucraineni, maghiari, sași și rromi), iar d-na prof. Mihaela Kraucsuk a pregătit cu elevii clasei a IX-a „B” un moment poetic dedicat limbii materne și un concurs de karaoke.

Міжнародний день рідної мови

В понеділок, 21-го лютого 2022 р., в Педагогічному ліцеї ім. Т. Шевченка пройшли заходи присвячені Міжнародному дню рідної мови. В рамках виховного проекту «Поклін рідній мові», якого ініціювала Кафедра української мови та літератури (керівник, проф. Емілія Кодря), розгорталися позакласні заняття, в яких взяли участь учні ІХ-их А і Б класів, Х-го А та ХІІ-го А класів. Пані Емілія Кодря представила коротку історію виникнення цього свята, було показано презентації про історію, культуру і традиції національних меншин повіту Марамуреш (українці, угорці, німці та роми), а пані Мігаєла Кравчук підготовила з учнями ІХ-го Б класу короткий виступ декламування віршів про рідну мову та конкурс караоке.

Ziua limbii materne

 


WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.02.46 (3) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.02.46 (2) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.02.46 (1) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.02.46 WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.02.45

Valentine’s Day – День закоханих

         “The more I give to thee, the more I have, for both are infinite.”

William Shakespeare, Romeo and Juliet

День закоханих – Valentine’s Day

              Valentine’s Day is the day of love. On February 14, more than any other day of the year, romantic couples shower their better half with gifts and tokens of appreciation. The first Valentine’s Day card dates to 1415 when the Duke of Orléans sent a card to his wife while he was he was a prisoner in the Tower of London.

In the United States, Valentine’s Day cards didn’t gain popularity until the Revolutionary War, when people took up the habit of writing handwritten notes to their sweethearts. It was only in the early 1900s that cards were mass produced for the holiday. Whether you celebrate Valentine’s Day or not (by choice, fate, or otherwise), our ability to love has connected humans for centuries—from the Romans to today we all enjoy treating (and being treated by) those we love.

Activități propuse:

* informarea elevilor despre traditiile, cultura si limba engleza;

                * dezbatere privind sarbatorirea Valentine’s Day;

               * realizarea unor planse despre Valentine’s Day.

День закоханих – Valentine’s Day cropped-hands-of-woman-writing-on-paper-at-wooden-royalty-free-image-1576700745 WhatsApp Image 2022-02-14 at 09.37.19 WhatsApp Image 2022-02-14 at 09.37.23 WhatsApp Image 2022-02-14 at 09.37.27 WhatsApp Image 2022-02-14 at 09.37.28 WhatsApp Image 2022-02-14 at 09.37.30 WhatsApp Image 2022-02-14 at 09.51.47

Activitate interdisciplinara pe problematica Holocaustului

Activitate interdisciplinara pe problematica Holocaustului, sesiune pe zoom cu doamna Penina Zilberban, din Israel, președinte al Fundației Tarbout Sighet. 31.01.2022 Coordonatori: director prof. Cureleac Vasile, prof. Lauruc Maria, prof. Senkiv-Fertadi Oxana, prof. Marian Ferțadi, prof. Codrea Emilia, prof. Roatiș Cristina. Participanți elevi din clasele a IX-a A, a X-a A, a XI-a A, a XI-a B.

WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.54 (4) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.54 (2) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.54 (3) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.54 (1) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.54 (5) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.55 WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.54 (6) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.55 (2) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.55 (1) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.55 (3) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.55 (4) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.55 (5) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.56 WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.56 (2) WhatsApp Image 2022-02-21 at 19.04.56 (1)